Beton dezactivat

Beton dezactivat: Compoziție, Modele, Preț

Betonul dezactivat, uneori referit ca beton spălat, se distinge ca o opțiune decorativă în construcții, evidențiind pietrișul printr-o metodă de turnare distinctivă și meticuloasă. Acest material este creat prin mixarea unei rețete speciale de beton, având un conținut generos de pietriș, și aplicând o tehnică unică în etapa de turnare. Procesul implică scoaterea în prim-plan a pietrișului, prin îndepărtarea unui strat fin de mortar de la suprafață.

În etapa de turnare, un dezactivant specific este pulverizat pe betonul încă umed, rolul său fiind de a încetini întărirea superficială a materialului. După ce betonul atinge un anumit grad de întărire, suprafața acestuia este curățată cu jet de apă sub presiune, eliminând stratul de mortar și dezvăluind astfel pietrișul.

Betonul dezactivat se remarcă nu doar prin estetica sa plăcută, ci și prin funcționalitate și durabilitate, fiind o alegere predilectă pentru amenajări exterioare, cum ar fi aleile, terasele sau zonele adiacente piscinelor. Datorită diversității de opțiuni în ceea ce privește tipul de pietriș și culoarea, betonul dezactivat permite o largă personalizare, adaptându-se cu ușurință la specificul fiecărui proiect și mediu în care este integrat.

Cere ofertă de preț, gratuit!

Intervenții în Sud, Sud-Est, Centru România

Intervenții în Vest, Nord-Vest, Sud-Vest România

Compoziția betonului dezactivat

Compoziția betonului dezactivat este esențială pentru obținerea caracteristicilor sale distinctive și a esteticii apreciate în proiectele de construcție și amenajare. Acest tip de beton se realizează printr-un amestec bine echilibrat de ciment, apă, aditivi opționali, nisip și, nu în ultimul rând, pietriș. Fiecare componentă este selectată și dozată cu precizie pentru a asigura atât aspectul, cât și funcționalitatea betonului dezactivat.

beton piatra spalata

Amestecul de bază

 • Cimentul este liantul principal care asigură rezistența și durabilitatea betonului.
 • Apa activează cimentul și permite amestecului să fie turnat și modelat înainte de întărire.
 • Aditivii sunt utilizați pentru a modifica proprietățile betonului, cum ar fi timpul de priză, fluiditatea și rezistența la îngheț.
 • Nisipul contribuie la densitate și stabilitate, oferind o textură fină și prevenind fisurarea.

Pietrișul – elementul central

Pietrișul joacă un rol dublu în betonul dezactivat: este atât un element structural, cât și unul estetic.

 • Forma: Pietrișul poate fi rotund (pietriș rulat) sau cu margini mai aspre (pietriș concasat), fiecare tip aducând un aspect și o textură diferită suprafeței finale.
 • Dimensiunea: Granulația poate varia, influențând aspectul și textura betonului.
 • Culoarea: Pietrișul este disponibil într-o varietate de culori, de la nuanțe naturale până la opțiuni mai vibrante, permițând crearea unor designuri unice și personalizate.

Conținutul ridicat de pietriș

Betonul dezactivat conține un procent mai mare de pietriș comparativ cu betonul tradițional, pentru a asigura o prezență vizuală semnificativă a acestuia în suprafața finală. Acest lucru nu doar că îmbogățește estetica betonului, dar și îmbunătățește anumite proprietăți, cum ar fi rezistența la alunecare datorită suprafeței texturate.

Personalizare și adaptabilitate

Prin varietatea de opțiuni disponibile în ceea ce privește pietrișul și aditivii, betonul dezactivat poate fi adaptat pentru a se potrivi perfect cu cerințele și estetica fiecărui proiect, oferind în același timp durabilitate și funcționalitate în utilizare.

beton dezactivat pentru piscina

Utilizările acestui pavaj din beton

Betonul dezactivat este adesea selectat pentru amenajarea diverselor spații urbane, precum piețe, trotuare, drumuri și piste pentru biciclete, dar și în amenajarea parcărilor și străzilor pietonale. În plus, este o opțiune populară și pentru proiectele private, fiind ideal pentru realizarea teraselor, aleilor de grădină sau a zonelor din jurul piscinelor, aducând un plus de stil și funcționalitate spațiilor exterioare.

Beneficiile și dezavantaje

Beneficii:

 • Aspect plăcut și personalizabil: Betonul dezactivat permite personalizarea prin selecția granulatului și a culorii cimentului, adaptându-se astfel la stilul și preferințele fiecărui proiect.
 • Durabilitate și rezistență la factorii externi: Este cunoscut pentru rezistența sa la condiții meteorologice variate și pentru durabilitatea pe termen lung.
 • Întreținere simplă și cost-eficientă: Necesită un efort minim de întreținere și se dovedește a fi o soluție economică pe termen lung.
 • Siguranță și adaptabilitate: Suprafața sa antiderapantă și capacitatea de a suporta traficul îl fac potrivit pentru o gamă largă de aplicații.

Dezavantaje:

 • Implementare delicată: Procesul de aplicare a betonului dezactivat poate fi mai complex și necesită o atenție sporită comparativ cu betonul tradițional.
 • Investiție inițială mai mare: Deși oferă avantaje pe termen lung, costul inițial al betonului dezactivat poate fi mai mare în comparație cu alte tipuri de beton.
spalare beton dezactivat

Care este prețul pe metru pătrat în România?

În România, costul pentru betonul dezactivat pe metru pătrat începe de la aproximativ 50-60 de euro, însă este important de menționat că acest preț este doar indicativ.

Tarifele pot varia în funcție de o serie de factori, inclusiv complexitatea proiectului, materialele selectate, costurile mânoperei și alți parametri specifici fiecărui proiect în parte.

Astfel, pentru o estimare exactă și adaptată nevoilor specifice, este recomandat să se solicite o cotație detaliată.

Cere ofertă de preț, gratuit!

Intervenții în Sud, Sud-Est, Centru România

Intervenții în Vest, Nord-Vest, Sud-Vest România

Modele

IMPORTANT! Modelele de mai jos sunt indicative. Puteți afla modelele de sort pentru beton dezactivat la o stație de betoane care profuce aceste rețete de beton.

Procesul complet de execuție a betonului dezactivat

1. Pregătirea betonului

Alegerea betonului este esențială pentru reușita proiectului. Deși există opțiunea de a pregăti betonul manual, este recomandat să comanzi betonul de la o stație de betoane pentru a te asigura că amestecul este omogen și respectă toate normele de rezistență. În plus, la stație poți opta pentru ciment colorat (alb, negru, galben etc.), deși aceasta este o opțiune mai costisitoare. De asemenea, poți alege și tipul de pietriș dorit, în funcție de culoare și formă.

2. Turnarea betonului

Betonul este turnat în cofraj, în zona destinată betonării. Este vital să te asiguri că zona este bine pregătită și cofrajul este stabil și la nivel, pentru a evita orice probleme ulterioare legate de nivelul sau forma betonului.

3. Nivelarea betonului

După turnare, betonul trebuie nivelat corespunzător. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unei rigle de beton sau al unei plăci vibrante, pentru a asigura o suprafață cât mai netedă și uniformă.

4. Aplicarea agentului dezactivant

Odată ce betonul este nivelat, se aplică agentul dezactivant. Acesta previne întărirea completă a stratului superficial de mortar, permițând ulterior expunerea pietrișului.

5. Timp de repaus și spălare

Betonul trebuie să aibă un timp de repaus adecvat, care poate varia (de exemplu, 12 ore), în funcție de condițiile de mediu, precum temperatura. După repaus, betonul este spălat cu un jet de apă sub presiune, eliminând stratul neîntărit de mortar și expunând astfel pietrișul.

6. Crearea rosturilor de dilatație

În final, se realizează rosturile de dilatație, prin tăierea și secționarea betonului. Aceste rosturi sunt esențiale pentru a preveni apariția fisurilor și pentru a asigura durabilitatea și estetica suprafeței pe termen lung.